„Până în 2025 peste 50% din populația globului va suferi de obezitate!”

foto: Designed by freepic.diller / Freepik

Dacă vom continua să neglijăm obezitatea, în scurt timp jumătate din populația globului va fi diagnosticată cu această maladie – PHOTO by freepic.diller / Freepik

Cum să dai cuiva o veste proastă? Cunosc o singură metodă care mi se pare acceptabilă. Începi cu o încurajare și cu sugerarea unei soluții. Așadar, încep și eu așa: putem face ceva, putem evita iceberg-ul, dar… pentru asta e nevoie să deschidem bine ochii și să virăm cât mai rapid în direcția cealaltă! Altfel, pățim ca Titanicul în aprilie 1912. Vestea proastă, ca să intru în sfârșit în subiect, pentru cei care n-au citit titlulJ))), este că, dacă o ținem tot așa, până în 2025 peste 50% din populația globului va suferi de obezitate! Atenție, de obezitate, nu de supraponderalitate! Prognosticul nu este emis de oarecare cercetători britanici, ci de Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, care realizează anual studii pe baza statisticilor efectuate. Studiul realizat pentru 2018 și publicat recent pe site-ul CNEPSS arată că „epidemia de obezitate continuă să se răspândească și nici o țară nu a înregistrat vreun regres de la începutul ei”. Cred că suntem de acord că aceasta e clar o creștere care nu e îmbucurătoare!

Ce mi se pare cel mai strigător la cer în acest caz e faptul că, deși ne confruntăm de ani buni cu această „epidemie de obezitate” – citez tocmai pentru a fi evident că nu eu am născocit sintagma –, totuși nu declarăm obezitatea ca boală. Dacă puteți crede, la ora actuală „Portugalia este singura țară europeană care recunoaște obezitatea ca boală”. Și asta în condițiile în care acest studiu, care ar trebui să fie literă de lege pentru Guvern și pentru Ministerul Sănătății, începe cu această propoziție: „Prevenirea obezității trebuie să rămână o prioritate”, apoi adaugă: „La nivel internațional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 (aceasta fiind cea mai recentă dată pentru care s-au centralizat statisticile în studiul dedicat anului 2018, n.r.) peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi. 39% din adulții de peste 18 ani erau supraponderali în 2016 și 13% erau obezi. 41 milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi în 2016”.

Sunt de acord că nu rezolvăm mare lucru dacă doar arătăm cu degetul, boscorodim și… cam atât. Trebuie să venim cu soluții, trebuie să ajutăm! Cum am putea noi să facem ceva când alții s-au culcat pe-o ureche? Simplu: nu mai irosim energia discutând despre asta, ci acționând și oferind prin noi înșine un exemplu! Hai să promovăm frecvent, constant, activ și vioi un stil de viață care să sprijine organismul și să-l ajute să trăiască în cel mai sănătos mod cu putință. În acest sens, eu aleg să promovez un stil de viață care mie mi-a schimbat viața în bine din 2012 încoace. Deja știți: îmi place să-i spun Dieta-Minune. E un titlu pompos, știu, am mai dezbătut acest subiect, e tabloidizat… dar pentru mine chiar este o minune. Presupune doar ca zi de zi să mănânci (orice îți face bine și în limita bunului simț alimentar) la aceleași ore, cu pauză între mese de minimum 2,5 ore-maximum 4 ore, în care să nu mănânci nimic, iar mesele să fie încadrate în intervalul orar 07.00-19.00 (cu posibilitatea unui program extins doar pentru cei care lucrează în ture de noapte).

Și eu am pornit de la un minim efort și nici nu credeam că voi ajunge să vorbesc la o asemenea „portavoce”. Așadar, iată dovada clară că fiecare efort contează! Fiecare gest depus pentru a promova un stil de viață sănătos e binevenit și absolut vital! După doi ani de la stabilizarea la o greutate normală, am început să scriu incognito, pe un blog, despre povestea îngrășării mele și apoi a revenirii și menținerii. Dacă privești marele ocean, demersul meu este precum o pietricică ce abia stârnește câteva unde. Totuși, aceste câteva „unde” sunt deja sute de mii de oameni care au aflat despre un stil de viață inedit (deși atât de cunoscut – inedit, pentru că deși principiile nutriționale nu sunt noi, este nouă alăturarea lor în această filosofie intitulată de mine Dieta-Minune). Și dintre acești sute de mii de oameni, câteva mii (și cifra este zilnic în creștere) au ales să îmbrățișeze și ei acest stil de viață. Nu știu în acest ritm în cât timp se va educa întreaga planetă, știu doar că eu fac toate eforturile posibile și mizez și pe alții care deja, inspirați de Dieta-Minune, au început și ei o adevărată luptă de promovare a unui stil de viață bazat pe principii similare.

Revenind la studiul care face subiectul principal al acestui articol, iată alte câteva concluzii:

  • Sunt tot mai mutle dovezi care arată că obezitatea are consecințe negative în plan social, economic și asupra sănătăț
  • Obezitatea crește riscul unor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile coronariene, anumite forme de cancer etc. și sunt cazuri în care obezitatea provoacă anumite probleme psihologice!
  • În 2016, în România aproape 30% din populație era obeză.
  • Cu toate că au exces de greutate, dovadă că au mâncat mai mult decât aveau nevoie, foarte mulți dintre obezi suferă de malnutriție, deoarece obezitatea și deficiențele de micronutrienți merg adesea mână de mână.
  • „Obezitatea poate avea ca rezultat și efecte sociale negative, cum ar fi discriminarea, excluziunea socială, veniturile reduse, concediul medical de la locul de muncă și șomajul”.
  • Obezitatea pune statul la mari cheltuieli („se estimează că anual obezitatea costă UE 70 miliarde de euro”), din cauză că bolile cronice legate de obezitate duc la îngrijiri de sănătate și sociale uriaș
  • „Dovezile disponibile sugerează că aportul energetic crescut, mai degrabă decât activitatea fizică redusă, este principala forță motrice din spatele epidemiei de obezitate la nivelul grupurilor cu nivel socio-economic redus. Acest salt către un aport energetic crescut se datorează inovațiilor din industria alimentară, care duc la creșterea ofertei de produse ieftine, gustoase, cu densitate energetică ridicată; acestea sunt mult mai acesibile, convenabile și comercializate pe scară largă.”

Citește AICI toate informațiile despre stilul de viață intitulat DIETA-MINUNE, care te ajută să atingi o greutate ideală într-un mod și frumos, și sănătos.

Comments 0

Lasă un răspuns