Dieta-Minune este dieta viitorului! Am primit confirmarea de Ziua Internațională a Alimentației!
Toată planeta sărbătorește astăzi, 16 octombrie, Ziua Internațională a Alimentației. Cu această ocazie mă bucur să vă dau o veste care pe mine mă încântă grozav: Dieta-Minune este dieta viitorului. Adică o dietă care ține cont de fiecare om în parte, care este extrem de ușor de personalizat, care nu presupune restricții și frustrări și care poate fi ținută pe viață.
Cei care au îmbrățișat mai demult acest stil de viață știu deja că așa este. Fie au înțeles asta de la început, fie și-au dat seama singuri, pe parcurs. Dar chiar și pentru ei, așa cum e și pentru mine, această veste tot e îmbucurătoare, pentru că orice (re)confirmare care vine, mai ales de la case așa de mari, nu doar că nu e de prisos, dar e extrem de binevenită.
De Ziua Internațională a Alimentației, zi pe care am sărbătorit-o astăzi, am avut ocazia să particip la o conferință de presă organizată de Societatea Română de Educație Nutrițională la Academia Oamenilor de Știință din România. Acolo, toți cei care luau cuvântul, descriau cum trebuie să fie dieta viitorului, căci aceasta a fost tema centrală a întâlnirii: „Alimentația viitorului: de la ADN la tradiție!”. Am venit cu foarte mare interes la acest eveniment, voiam să aflu noi secrete despre nutriție, pe care să le pot apoi împărtăși cu voi. Ei, bine, am aflat nu lucruri noi, ci oameni noi, la fel de pasionați de nutriție. Îi veți cunoaște (sau revedea) și voi cât de curând, căci voi publica în categoria „Specialiști” articole care-i vor avea îndrumători. Acum, însă, vreau să evidențiez altceva: m-am bucurat să constat că ceea ce am clădit în atâția ani, această filosofie nutrițională pe care mie îmi place s-o numesc Dieta-Minune, este DIETA VIITORULUI. Toate semnalmentele enumerate de specialiștii acestei întâlniri academico-științifice se regăsesc în catalogul principiilor nutriționale alcătuit de mine. Iată, mai jos, care sunt acestea, așa cum au fost prezentate în cadrul conferinței „Alimentația viitorului: de la ADN la tradiție!”.
- Se va încheia era dietelor bazate pe recomandări generale și se va înțelege faptul că alimentele care hrănesc și energizează un individ produc oboseală cronică sau balonare altuia. Nu este nimeni în măsură să ne spună ce să mâncăm, tot noi știm asta mai bine, ascultând semnele pe care ni le dă organismul! (În prezent se lucrează la diete personalizate prin analiza ADN. Abia atunci personalizarea va fi cu adevărat împlinită!)
- Este indicat să consumăm alimente cât mai puțin procesate. Ce se află pe rafturile magazinelor în pungi frumos colorate nu prezintă nici o garanție că sunt alimente de calitate sau că nu reprezintă un real pericol pentru sănătate!
- Sunt de preferat acele alimente care provin din zone de unde ne-am hrănit cel mai des, cum sunt cele din zona în care am crescut.
- Nu mai trebuie să ne lăsăm ghidați de numărul caloriilor. Degeaba atingem maximul de calorii necesare, dacă nu asigură nutrienții vitali. La fel cum putem asigura nutrienții necesari fără să atingem maximul de calorii sau depășindu-l. Asta nu reprezintă nici o problemă! Încă o dovadă că iarăși dictează caliotatea, nu cantitatea!
- Dacă ținem aproape bunul simț alimentar ne ajutăm organismul să facă față mai bine provocărilor de zi de zi la care este supus din cauza faptului că alimentația are de cele mai multe ori atât de multe neajunsuri (ba e prea procesată, ba e prea departe de natural, ba e prea multă sau în combinații nefericite etc).
- Nu trebuie să renunțăm la alimentele preferate. Apar frustrări și acestea fac mai mult rău pe termen lung decât dacă, din când în când și sub control, consumăm acele alimente pentru care am dezvoltat o slăbiciune deosebită.
- Educația nutrițională e bine să se facă temeinic din primii ani de viață, dar nu e târziu să fie făcută la nici o vârstă.
- Este foarte importantă îmbunătățirea stilului de viață și păstrarea interesului pentru informații despre nutriție și sănătate, chiar și atunci (poate mai ales atunci când) credem că le știm noi pe toate sau că suntem bine-mersi și nu mai avem nevoie de îmbunătățiri la acest capitol. Cercetările în nutriție sunt în plin avânt, așadar ciuliți urechile și căscați bine ochii. Veți avea mereu ce să aflați nou.
Acestea fiind spuse, vă invit (din nou) să (re)citiți setul de informații generale despre Dieta-Minune. Este mai simplu decât se crede să mâncăm inteligent și să menținem echilibrul de care avem atât de m are nevoie.
Lasă un răspuns